Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας πισινών σε παιδικές κατασκηνώσεις & χώρους αναψυχής

Μέτρα ασφαλούς λειτουργίας πισινών σε παιδικές κατασκηνώσεις & χώρους αναψυχής

Αρ. Πρωτ. 2453/21.07.09

Προς Υπουργούς:

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

- Τουριστικής Ανάπτυξης

Το τέλος της σχολικής χρονιάς και η έναρξη των καλοκαιρινών διακοπών των μαθητών, σηματοδότησε και την έναρξη της λειτουργίας των παιδικών κατασκηνώσεων σε όλη την χώρα.  Οι παιδικές κατασκηνώσεις αποδεικνύονται δημοφιλής προορισμός για τα παιδιά, ενώ οι γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους βρίσκονται σε ασφαλείς εγκαταστάσεις και υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου και καταρτισμένου προσωπικού.

Ωστόσο, τραγικός είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός από ατυχήματα που έχουν συμβεί σε πισίνες σε παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά και σε χώρους αναψυχής όπου λειτουργούν πισίνες σε όλη την επικράτεια.

Σε πολύ μικρό διάστημα καταγράφηκαν τρία περιστατικά, εκ των οποίων τα δύο είχαν τραγική κατάληξη με τον πνιγμό τριών ανήλικων παιδιών, ενώ ένα ακόμα παιδί νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Τα δύο περιστατικά σημειώθηκαν σε χώρους αναψυχής με πισίνα και το ένα σε παιδική κατασκήνωση.

Τα τραγικά αυτά περιστατικά εγείρουν ερωτήματα σχετικά με τις προδιαγραφές και τα μέτρα ασφαλείας που λειτουργούν οι παιδικές κατασκηνώσεις και οι χώροι αναψυχής με πισίνες, αλλά και των ελέγχων που διεξάγονται για την τήρηση των σχετικών διατάξεων. Ερωτήματα που αφορούν τον αριθμό του προσωπικού που αντιστοιχεί στον αριθμό των παιδιών που φιλοξενεί μία παιδική κατασκήνωση, το προσωπικό ασφαλείας, τον επιτρεπόμενο αριθμό των παιδιών που μπορούν να βρίσκονται την ίδια στιγμή σε μία πισίνα, του ιατρικού προσωπικού που πρέπει να στελεχώνει τις παιδικές κατασκηνώσεις, αλλά και τους χώρους αναψυχής.

 Μετά από τα παραπάνω ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

 - Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τη διεξαγωγή ελέγχων σε όλες τις παιδικές κατασκηνώσεις της χώρας για τις προδιαγραφές λειτουργίας πισινών, αλλά και όλων των κανόνων ασφαλείας τόσο όσον αφορά στο προσωπικό όσο και στις εγκαταστάσεις;

 -  Τι μέτρα προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης για την πρόληψη ατυχημάτων σε πισίνες που λειτουργούν σε χώρους αναψυχής και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις;

Απαντήσεις Υπουργείων